• Persoonlijke begeleiding
  • Duurzame materialen
  • Uniek en op maat
Tips & tricks

Een gouden ring van 18 karaat: wat wil dat eigenlijk zeggen?

Een gouden ring kun je kopen in 9, 14 of 18 karaat goud. Gouden trouwringen van 18 karaat zijn wat duurder dan de rest, maar je krijgt dan ook meer goud voor je geld. Hoezo? Een woordje uitleg!

Wat is karaat?

De hoeveelheid karaat geeft aan hoeveel zuiver goud er precies in de ring zit. Zo zou een ring van 24 karaat voor 24/24e – volledig dus – uit puur goud bestaan. 

  • 22 karaat = 91,6% goud (enkel voor geelgoud)
  • 18 karaat = 75% goud  (¾e goud)
  • 14 karaat = 58,5% goud (½e goud)
  • 9 karaat =  37,5% goud (⅓e goud)

Een ring in 24 karaat goud zul je echter niet gauw tegenkomen, want puur goud is te zacht om tot sieraden te bewerken.

RingsWithDifferentAlloys

Wat is een legering?

Omdat goud op zich te zacht is, voegen edelsmeden er andere metalen aan toe; wat men een legering noemt. Bij geelgoud, roségoud en roodgoud worden er koper en zilver toegevoegd. Naargelang de verhoudingen van de materialen verandert de kleur van het goud. In het geval van witgoud bestaat de legering uit zilver en/of palladium. 

MVE5203 (1)

Niet te verwarren met karaat van diamant

Het aantal karaat voor diamant is niet hetzelfde als het aantal karaat voor goud. In de wereld van diamanten drukt karaat het gewicht van de diamant uit: een steen van 1 karaat weegt 0,2 gram. Voor gouden juwelen drukt het aantal karaat de zuiverheid van het metaal uit, ofwel de verhouding tussen de hoeveelheid goud en de legering. 

Actual Diamond Carat Size On Hand 1

Gouden ring van 9, 14 of 18 karaat?

De vaakst gebruikte metalen om toe te voegen aan goud zijn koper en zilver. Omdat deze twee metalen lichtjes oxideren bij het dragen, zal het goud (aan de buitenlaag) na verloop van tijd wat donkerder of grijzer kleuren. Vooral bij ringen van 9 karaat is dit duidelijk merkbaar. Bij ringen van 14 karaat komt het fenomeen ook voor, maar is het minder opvallend. Kies je voor een gouden trouwring van 18 karaat, dan is de kans groot dat je nooit enige verkleuring zult opmerken.

Weet wel dat je een verkleurde ring van 9 of 14 karaat gemakkelijk kunt laten polijsten om terug de oorspronkelijke kleur te verkrijgen. 

Bekijk onze collectie trouwringen

Bekijk onze collectie verlovingsringen

Ook interessant

Happy Girl Smiling To Her Boyfriend Proposing To Her Picture Id868935822
Tips & tricks

Hoe ziet een moderne verlovingsring eruit in 2021? Ontdek de trends!

Een moderne verlovingsring volgt de mode van het moment, maar blijft ook lang daarna prachtig om te dragen. Ontdek de mooiste trends in 2021.

Lees meer
Groom And Bride Picture Id516006388
Tips & tricks

Kate & William achterna? De enkele trouwring is terug

Overweeg jij een enkele trouwring of zijn duotrouwringen toch meer jullie stijl? We vertellen je graag meer over beide mogelijkheden!

Lees meer
Pexels Dimitri Kuliuk 1488312 (2)
Tips & tricks

Een verlovingsring na trouwen: veel te laat? Welnee!

Het biedt het heel wat voordelen om pas na je huwelijk een verlovingsring te kopen. Ontdek snel meer.

Lees meer