• Persoonlijke begeleiding
  • Duurzame materialen
  • Uniek en op maat
Tips & tricks

Een gouden ring van 18 karaat: wat wil dat eigenlijk zeggen?

Een gouden ring kun je kopen in 9, 14 of 18 karaat goud. Gouden trouwringen van 18 karaat zijn wat duurder dan de rest, maar je krijgt dan ook meer goud voor je geld. Hoezo? Een woordje uitleg!

Wat is karaat?

De hoeveelheid karaat geeft aan hoeveel zuiver goud er precies in de ring zit. Zo zou een ring van 24 karaat voor 24/24e – volledig dus – uit puur goud bestaan. 

  • 22 karaat = 91,6% goud (enkel voor geelgoud)
  • 18 karaat = 75% goud  (¾e goud)
  • 14 karaat = 58,5% goud (½e goud)
  • 9 karaat =  37,5% goud (⅓e goud)

Een ring in 24 karaat goud zul je echter niet gauw tegenkomen, want puur goud is te zacht om tot sieraden te bewerken.

RingsWithDifferentAlloys

Wat is een legering?

Omdat goud op zich te zacht is, voegen edelsmeden er andere metalen aan toe; wat men een legering noemt. Bij geelgoud, roségoud en roodgoud worden er koper en zilver toegevoegd. Naargelang de verhoudingen van de materialen verandert de kleur van het goud. In het geval van witgoud bestaat de legering uit zilver en/of palladium. 

MVE5203 (1)

Niet te verwarren met karaat van diamant

Het aantal karaat voor diamant is niet hetzelfde als het aantal karaat voor goud. In de wereld van diamanten drukt karaat het gewicht van de diamant uit: een steen van 1 karaat weegt 0,2 gram. Voor gouden juwelen drukt het aantal karaat de zuiverheid van het metaal uit, ofwel de verhouding tussen de hoeveelheid goud en de legering. 

Actual Diamond Carat Size On Hand 1

Gouden ring van 9, 14 of 18 karaat?

De vaakst gebruikte metalen om toe te voegen aan goud zijn koper en zilver. Omdat deze twee metalen lichtjes oxideren bij het dragen, zal het goud (aan de buitenlaag) na verloop van tijd wat donkerder of grijzer kleuren. Vooral bij ringen van 9 karaat is dit duidelijk merkbaar. Bij ringen van 14 karaat komt het fenomeen ook voor, maar is het minder opvallend. Kies je voor een gouden trouwring van 18 karaat, dan is de kans groot dat je nooit enige verkleuring zult opmerken.

Weet wel dat je een verkleurde ring van 9 of 14 karaat gemakkelijk kunt laten polijsten om terug de oorspronkelijke kleur te verkrijgen. 

Bekijk onze collectie trouwringen

Bekijk onze collectie verlovingsringen

Ook interessant

Robijn (28)
Tips & tricks

Help, mijn witgouden ring kleurt geel! Dit doe je eraan

Als je je witgouden ring dagelijks draagt, kan hij na een tijdje geelachtig kleuren. We vertellen je hoe dat komt en hoe je je ring weer in topvorm krijgt.

Lees meer
Pure Feelings Picture Id917725802 (1)
Tips & tricks

Je diamanten ring onderhouden: zo behoudt hij zijn glans

Verliest jouw diamanten ring na een tijdje z’n glans? Geen zorgen, want er zijn heel wat manieren om je ring terug in topconditie te krijgen én houden.

Lees meer
The Bride Puts A Ring On The Grooms Finger And Holds A Bouquet In Her Picture Id1315852120
Tips & tricks

De perfecte mannenring kopen? We helpen je kiezen

Op zoek naar de perfecte trouwring voor je man? Er zijn wat dingen waarop je het best let tijdens je zoektocht. Geen zorgen, DE BRUYLOFT staat voor je klaar.

Lees meer