Gecertifieerde diamanten

De 4C’s ‐ Cut (slijpsel), Colour (kleur), Clarity (zuiverheid) en Carat (gewicht) bepalen de kwaliteit en daardoor ook de waarde van een diamant.

Bij Acredo worden uit principe slechts zeer goede diamantkwaliteiten aangeboden. Vanaf 0,3 ct beschikt iedere steen over een certificaat van een gerenommeerd internationaal instituut. Het slijpsel is altijd excellent en toont Hearts & Arrows.

Internationale top‐certificaten

Niet alle certificaten zijn gelijkwaardig. Voor uw zekerheid hebben wij uitsluitend certificaten van de drie meest vooraanstaande instituten, n.l. GIA, IGI en HRD. Dit zijn onafhankelijke internationale instituten met een uitstekende naam, te danken aan hun strenge maatstaven.

Nadat de tests door meerdere vakmensen zijn doorgevoerd kan de echtheid en de kwaliteit van de diamant schriftelijk worden vastgelegd in certificaat of expertise. Dit is dan een soort diamant‐pas.

De instituten beoordelen volgens internationaal erkende en vastgelegde oogpunten..

De ontwikkeling van de 4Cs komt van het Gemological Institute of America (GIA), opgericht in 1931. Dit instituut heeft de naam bijzonder neutraal en betrouwbaar te zijn.

 

IGI, het International Gemological Institute, is sinds 1975 gespecialiseerd op de analyse en certificering van diamanten, edelstenen en sieraden. IGI is over de hele wereld vertegenwoordigd met hotspots voor diamanten, zoals laboratoria en kantoren.

 

HRD is de afkorting voor Hoge Raad van Diamant. Dit instituut is gevestigd in Antwerpen. Door een dubbele code worden de onderzoekresultaten beveiligd.

Carat-het gewicht

Caraat geeft het gewicht van een diamant aan. Een caraat weegt 0,2 gram. De naam komt van het zaadje van de Johannesbroodboom, ieder zaadje weegt 0,2 gram.

Sinds 1875 is deze gewichtseenheid over de hele wereld geldig. Hoe hoger het gewicht in caraat, des te hoger is de prijs van de diamant.

Behalve het gewicht spelen nog meer factoren een rol, n.l. het slijpsel, de vorm van de steen en de proporties.

Hoe groot een diamant oogt hangt ook af van de lengte van de vinger en van de zetting. Zettingen, gemaakt van witte edelmetalen zoals witgoud en platina doen de steen groter ogen

Clarity ‐ de zuiverheid

Clarity wil zeggen, de zuiverheid van een diamant. Daardoor kunnen de zeldzame bijzonder zuivere diamanten onderscheiden worden van de stenen met insluitsels.

Deze insluitsels kunnen b.v. cristalline structuren zijn of onzuiverheden. In de diamant kunnen soortgelijke of vreemde materialen ingesloten zijn. Vanzelfsprekend bestaan er ook natuurlijke barstjes of groeifenomenen. De insluitsels worden ingedeeld volgens aantal, grootte, positie en soort. De scala loopt van grove, duidelijk zichtbare insluitsels (I3) tot loepzuiver (FL/IF).

Loepzuivere diamanten tonen geen insluitsels bij een 10‐voudige vergroting met een loep.

Colour ‐ kleur

Colour beschrijft de kleur van een diamant; hoe kleurlozer, hoe waardevoller is de steen.

De kleurloze of witte diamanten worden samen met licht geelkleurige gegradueerd. Kleuren die veel zeldzamer voorkomen, zoals pink, rood, blauw, groen, geel, bruin en zwart worden apart in waarde ingedeeld. Soms zijn deze.

“Fancy Diamonds” nog waardevoller dan witte diamanten.

Volgens de GIA standaard loopt de kleurscala van D tot Z. D is dan de hoogste kwaliteit, kleurloos, en komt zeer zelden voor.

Voor de kleurvergelijking neemt de gemmoloog kleurmonsters. Een leek herkent de kleurverschillen tot H maar nauwelijks met het blote oog. Vanaf I zijn stenen licht getint.

Cut ‐ slijpsel

Cut wil zeggen hoe de diamant geslepen is. De schittering van de steen is afhankelijk van het slijpsel, en dus een van de basiscriteria voor de beoordeling van een diamant.

De kwaliteitsindeling van het slijpsel loopt van fair over good en very good tot excellent bij buitengewone schittering en beste proporties en symmetrie. Bij de proporties worden de hoeken en 8 verdere criteria gecontroleerd, bij de symmetrie 18 parameter.

Aangezien voor ons de schittering van de stenen een grote rol speelt, concentreren wij ons bij Acredo op zeer goed geslepen tot excellente diamanten.