• Persoonlijke begeleiding
  • Duurzame materialen
  • Uniek en op maat
Tips & tricks

Hoe de perfecte diamanten verlovingsring kopen? 3 tips!

Een diamanten verlovingsring geef je aan de liefde van je leven. Logisch, dus, dat je de investering echt de moeite waard wilt maken. Waarop moet je letten om de perfecte diamanten verlovingsring te kopen voor je toekomstige vrouw of man? We maken je wegwijs!

Wat zijn de kenmerken van een verlovingsring?

Het originele idee van een verlovingsring bestaat uit een ringband waarop bovenaan één solitaire diamant is geplaatst. Dit is het meest klassieke idee, meer eigentijdse exemplaren  zijn soms wel voorzien van meerdere steentjes, een ander soort edelsteen of dienen later als aanschuifring voor de trouwring. Maar ook een memoirering, met verschillende kleine steentjes op een rij, kan perfect dienen als verlovingsring.

Tip 1: de diamant

Haal het maximum uit je budget door slim om te springen met de vier C’s van diamantkaraat (carat), kleur (colour), zuiverheid (clarity) en slijpvorm (cut).

Karaat

In de wereld van diamant geeft het aantal karaat het gewicht van de steen weer en zo ook de grootte van de steen. Een diamant van 1 karaat weegt exact 0,2 gram. Elke diamant die meer weegt dan 0.29 Ct krijgt bij DE BRUYLOFT een certificaat mee, dit is een internationaal erkent paspoort voor je waardevolle steentje. Karaat in diamant mag je overigens niet verwarren met karaat in goud.

Kleur

Voor verlovingsringen zijn kleurloze of ‘witte’ diamanten het meest gegeerd. Ongeacht hun benaming zijn witte diamanten in hun zuiverste vorm helemaal kleurloos, hoe lager de kwaliteit, hoe meer er een lichtgelige schijn zichtbaar wordt. De kleur van witte diamanten wordt in letters uitgedrukt, D tot F worden kleurloos genoemd, G tot J bijna kleurloos.

Bij DE BRUYLOFT wordt minstens de G kleur gehanteerd, dit geeft een mooi resultaat voor een comfortabel budget.

Zuiverheid

De meeste diamant bevatten onzuiverheden die we insluitingen noemen. Dit zijn imperfecties die ontstaan zijn tijdens het eeuwenlange groeiproces waarin deze diamant zich ontwikkelde. Wanneer een diamant vele of grote insluitingen bevat, gaan deze ervoor zorgen dat het invallende licht wordt geabsorbeerd, waardoor de diamant minder zal fonkelen. Een goede zuiverheid is dus erg bepalend voor een optimale schittering.

Slijp

Van alle diamanten waar ook ter wereld gedolven, worden de meeste in een ronde briljant vorm geslepen. Wanneer deze slijpvorm tot in de perfectie is uitgevoerd, dan zal zowat al het licht dat op deze diamant invalt, opnieuw worden teruggekaatst langs de bovenzijde van dit steentje. Hierdoor bekom je een maximale schittering. Als de vlakken van de diamant minder perfect zijn aangebracht, dan zal je hierdoor schittering verliezen. Bij DE BRUYLOFT hanteren we zo goed als altijd een excellent slijpvorm, dit is de beste kwaliteit die verkrijgbaar is.

 

MainBackground

 

Door goed op de vier C’s te letten, maak je van jouw diamanten verlovingsring een investering die je aanstaande haar of zijn leven lang zal koesteren. Laat je wel adviseren door een expert in diamant. Met de juiste combinatie van deze vier kwaliteitsnormen kan je ervoor zorgen dat de ring waar zij van droomt, nog mooier straalt!

Tip 2: de zetting

Met een klassieke solitaire verlovingsring – een ring met één diamant die de show steelt – speel je op veilig. Deze zetting is tijdloos en past bij alle mogelijke stijlen. Vaak wordt hier gekozen voor een klassieke torenzetting, waarbij vier griffen de steen vasthouden. Hierdoor zweeft de steen in het juweel en kan er erg veel licht invallen. Een potzetting geeft dan weer het idee dat de centrale diamant groter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Heb je toch graag wat extra schittering? Vraag dan zeker naar onze diamanten verlovingsringen met een pavé-zetting. De ringband is dan ook nog eens bezet met fonkelende diamantjes.

 

Robijn (31)

Tip 3: de slijpvorm

Briljant is veruit de populairste slijpvorm voor een diamanten verlovingsring. Het is deze ronde vorm die garant staat voor een maximale schittering. Ook de vierkante slijpvorm is erg gegeerd, we noemen deze ‘princess’. Een rechthoekige baguette slijp heeft dan weer een heel aparte schittering, heel anders dan alle andere vormen. Als je aanstaande bruid van vintage ringen houdt, dan kun je misschien een diamanten verlovingsring kopen met een ovale slijpvorm of zelfs een peer- of druppelvorm.

Robijn (6)

Tip 4: het materiaal

Een verlovingsring is meestal gemaakt van platina of goud (witgoud, geelgoud of roodgoud). Het zijn traditionele edelmetalen, die met de jaren hun waarde goed behouden en – zo leert de geschiedenis – op de lange termijn zelfs stijgen in prijs.

Tip 5: de ringmaat

Indien je twijfelt over de ringmaat, dan neem je het best een bestaande ring van je partner mee naar de DE BRUYLOFT. Kies dan wel een ring die hij of zij niet meteen zal missen. Lees ook eens onze tips om stiekem de ringmaat van je verloofde te meten. Past de ring toch niet zo goed als je had gehoopt? Geen probleem. Zolang de maat een beetje in de buurt komt, kun je de ring makkelijk groter laten maken of laten verkleinen.

Ruil je een ring met de foute maat liever voor een ander exemplaar? Dat kan, maar laat het ons dan bij voorkeur wel weten binnen de twee weken na aankoop. Daarna kunnen we de inruilmogelijkheid namelijk niet meer garanderen.

Verlovingsring kopen? Je bent van harte welkom!

Jouw perfecte diamanten verlovingsring vind je bij DE BRUYLOFT. Je moet hem alleen nog uitkiezen! En daar helpen onze experten je graag mee verder. Maak snel een afspraak voor een vrijblijvend gesprek in onze showroom.

 

Veelgestelde vragen

Hoeveel karaat diamant moet een verlovingsring hebben?
“Hoe groter de diamant, hoe groter de liefde”, zouden velen denken. Toch is niet enkel de grootte belangrijk als het over een edelsteen gaat, heel wat andere factoren zullen er mee voor zorgen dat jou diamant een uitzonderlijke schittering bezit. Veel hangt af van de persoonlijke stijl van je verloofde en van de grootte van haar (of zijn) handen. Bij DE BRUYLOFT kiest men gemiddeld 0.5 Ct voor een verlovingring met diamant. De steen is dan, als hij rond geslepen is 5 millimeter diameter. Hoe meer karaat, hoe zwaarder en groter de diamant die je koopt. 1 Ct is een magisch getal, dit is het summum voor de ideale verlovingsring. Goed om te weten: vanaf 1 karaat stijgt de prijs van een diamant exponentieel. Wist je trouwens ook dat een verlovingsring niet noodzakelijk een diamant hoeft te hebben? Andere edelstenen zoals saffier, smaragd en robijn zijn ook geschikt voor verlovingsringen en al net zo prachtig!
Kan ik ook een persoonlijke verlovings- of trouwring laten ontwerpen?
Bij DE BRUYLOFT werken wij met het configuratorsysteem van Acredo. Dit unieke systeem laat toe elke verlovingsring of trouwring helemaal aan te passen naar de persoonlijke voorkeur van u als koppel. De configurator laat toe om zelf of samen met ons, de vorm van uw ringen afzonderlijk te kiezen, ook de breedte, de kleur en het materiaal, de indeling tussen kleuren en de plaatsing van diamanten.
Hoe draag je een verlovingsring?
Als er ooit al een gouden regel bestond die bepaald aan welke hand je verlovingsring hoort gedragen te worden, dan houden daar vandaag de dag nog erg weinig mensen rekening mee. Zowat elke dame (of heer) die een verlovingsring draagt zal hier voornamelijk naar de praktische kant kijken : ‘aan welke hand ondervind ik minst hinder van een ring of waar slijt mijn ring het minst ?’ Draag je verlovingsring dus gerust aan je linkerhand of je rechterhand – of wissel soms eens af. Let wel, je ring blijft het langst op zijn mooist als je hem draagt aan je niet-dominante hand. De meeste mensen zijn rechtshandig en dragen hun verlovingsring links, samen met hun trouwring. Sommige mensen dragen hun verlovingsring bewust links als symbool van verbondenheid, omdat links de kant van het hart is.
Waar een verlovingsring kopen?
Weet je niet waar een verlovingsring te kopen? Kom gerust eens langs bij DE BRUYLOFT in Lokeren omdat we niet enkel een enorme keuze aanbieden, we laten je ook kiezen in persoonlijke voorkeur en vinden het erg belangrijk dat je weet wat je koopt. Er wordt dus best wat tijd uit getrokken om de juiste informatie en kennis door te geven. Maak bij voorkeur een afspraak, zodat we je zeker persoonlijk kunnen begeleiden. DE BRUYLOFT begrijpt dat een verlovingsring kopen geen eenvoudige opdracht is. Maar dankzij onze jarenlange ervaring weten we precies waarop je moet letten bij het kopen van een verlovingsring, zodat je huwelijksaanzoek straks perfect wordt! Je kunt bij ons trouwens ook je ring zelf ontwerpen.

Ook interessant

Robijn (63)
Tips & tricks

Wat is een briljant? Ontdek het verschil met diamant

Lees meer
Hands Of A Just Married Couple With The Wedding Rings Picture Id1215684502
Tips & tricks

Met originele trouwringen blijft unieke liefde eeuwig schitteren

Op zoek naar originele trouwringen om eindelijk ‘ja’ te zeggen tegen elkaar? Ontdek hoe DE BRUYLOFT jullie trouwringen uniek maakt.

Lees meer
IMG 6480
Tips & tricks

Nieuw! Originele trouwringen met facetten

Stappen jullie in een huwelijksbootje en zijn jullie op zoek naar originele trouwringen met kunstzinnige flair? Trouwringen met facetten zijn de nieuwe trend.

Lees meer