• Persoonlijke begeleiding
  • Duurzame materialen
  • Uniek en op maat
Tips & tricks

Hoe was dat weer? Rechts of links? Aan welke hand draag je de trouwring …

Trouwringen, symbool van eeuwige liefde, loyaliteit en solidariteit, hebben wereldwijd een eeuwenlange traditie. Met hun unieke ringen laten getrouwde stellen zien dat ze bij elkaar horen – voor altijd. De wederzijdse aanpassing van de trouwringen is daarom een ​​van de meest waardevolle en onvergetelijke momenten van de bruiloft. Maar aan welke hand draag je de trouwring?

Op de vraag welke hand je de trouwring draagt, is er geen universeel antwoord. Sommige mensen dragen zowel de trouwring als de verlovingsring aan de linkerhand, anderen aan de rechterkant en sommige zelfs aan een ketting. Het antwoord hangt sterk af van de oorsprong en cultuur van het bruidspaar en hun persoonlijke voorkeuren. Wat eerder opvalt is dat de bevolking van de provincies, oost/west-vlaanderen en Limburg de trouwring links dragen en de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant eerder rechts.

“Of het nu rechts of links is, wat telt is het unieke moment van de bruiloft en de speciale liefde van twee mensen, wat wordt gesymboliseerd door de trouwringen.”
Sylvie

DeBruyloft Trouwring Welke Hand

Maar waarom dragen we liever de trouwring in België aan de linkerkant?

Links dichter bij het hart.
-> In België, en in veel zuidelijke landen en vooral in de VS, wordt de trouwring al eeuwen aan de linkerhand gedragen. Deze traditie gaat terug tot de Grieken, Egyptenaren en Romeinen. Deze waren van mening dat een zogenaamde liefdesader, de “vena amoris”, van de linkerhand rechtstreeks naar het hart leidt. Dus de trouwring als een teken van liefde zou nog dichter bij het hart en zijn symboliek nog sterker zijn.

-> In protest tegen de kerkelijke macht en als een nadruk op hun geloof, beslisten de protestanten dan niet om de trouwringen zoals eerder op de rechterhand te dragen, maar nu aan de linkerhand en dus om zich tegen het bestaande te verzetten. Dit heeft de overhand gehad en bestaat daarom tot vandaag.

-> Men geeft anderen steeds een hand met het rechterhand. Als je links draagt krijg je nooit een ongemakkelijk gevoel bij het ontvangen van een stevige handdruk.

Onze conclusie is: Of het nu rechts of links is, wat telt is het unieke moment van de bruiloft en de speciale liefde van twee mensen, wat wordt gesymboliseerd door de trouwringen.

DeBruyloft Trouwring Welke Hand 2

Wat met de verlovingsring?

Deze wordt bij de verloving gedragen aan de linkerhand. Traditioneel wordt een verlovingsring en trouwring bij elkaar gedragen aan de linker ringvinger maar hier ook kan de traditie verbroken worden. Je kan de ringen splitsen, verlovingsring op de rechter ringvinger en de trouwring aan de linker ringvinger of omgekeerd. Zoals je opmerkt, veel mogelijkheden.
Onze conclusie is: volg je eigen gevoel!

Ook interessant

P2
Tips & tricks

Van vintage tot ultra fijn: dit zijn de nieuwste trends voor trouwringen

Wanneer men zoekt naar ideëen of inspiratie in trouwringen zal je merken dat fijne trouwringen alsook vintage ringen vandaag erg populair zijn.  Ook als is het thema van je huwelijk niet meteen vintage, vaak vinden koppels dit gewoon mooi.  Ze zijn dan ook voor iedereen geschikt.

Lees meer
S3
Tips & tricks

Hoe bepaal je de prijs van een verlovingsring?

Lees meer
DeBruyloft Onderhoud
Tips & tricks

Tips voor het onderhoud van uw juwelen

Bij DE BRUYLOFT, heb je gekozen voor mooie en zeer persoonlijke juwelen. We wensen je hierbij veel leuke en onvergetelijke momenten toe met je individuele liefdessymbolen.

Lees meer