• Persoonlijke begeleiding
  • Duurzame materialen
  • Uniek en op maat
Tips & tricks

Hoe was dat weer? Rechts of links? Aan welke hand draag je de trouwring …

Trouwringen, symbool van eeuwige liefde, loyaliteit en solidariteit, hebben wereldwijd een eeuwenlange traditie. Met hun unieke ringen laten getrouwde stellen zien dat ze bij elkaar horen – voor altijd. De wederzijdse aanpassing van de trouwringen is daarom een ​​van de meest waardevolle en onvergetelijke momenten van de bruiloft. Maar aan welke hand draag je de trouwring?

Op de vraag welke hand je de trouwring draagt, is er geen universeel antwoord. Sommige mensen dragen zowel de trouwring als de verlovingsring aan de linkerhand, anderen aan de rechterkant en sommige zelfs aan een ketting. Het antwoord hangt sterk af van de oorsprong en cultuur van het bruidspaar en hun persoonlijke voorkeuren. Wat eerder opvalt is dat de bevolking van de provincies, oost/west-vlaanderen en Limburg de trouwring links dragen en de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant eerder rechts.

“Of het nu rechts of links is, wat telt is het unieke moment van de bruiloft en de speciale liefde van twee mensen, wat wordt gesymboliseerd door de trouwringen.”
Sylvie

DeBruyloft Trouwring Welke Hand

Maar waarom dragen we liever de trouwring in België aan de linkerkant?

Links dichter bij het hart.
-> In België, en in veel zuidelijke landen en vooral in de VS, wordt de trouwring al eeuwen aan de linkerhand gedragen. Deze traditie gaat terug tot de Grieken, Egyptenaren en Romeinen. Deze waren van mening dat een zogenaamde liefdesader, de “vena amoris”, van de linkerhand rechtstreeks naar het hart leidt. Dus de trouwring als een teken van liefde zou nog dichter bij het hart en zijn symboliek nog sterker zijn.

-> In protest tegen de kerkelijke macht en als een nadruk op hun geloof, beslisten de protestanten dan niet om de trouwringen zoals eerder op de rechterhand te dragen, maar nu aan de linkerhand en dus om zich tegen het bestaande te verzetten. Dit heeft de overhand gehad en bestaat daarom tot vandaag.

-> Men geeft anderen steeds een hand met het rechterhand. Als je links draagt krijg je nooit een ongemakkelijk gevoel bij het ontvangen van een stevige handdruk.

Onze conclusie is: Of het nu rechts of links is, wat telt is het unieke moment van de bruiloft en de speciale liefde van twee mensen, wat wordt gesymboliseerd door de trouwringen.

DeBruyloft Trouwring Welke Hand 2

Wat met de verlovingsring?

Deze wordt bij de verloving gedragen aan de linkerhand. Traditioneel wordt een verlovingsring en trouwring bij elkaar gedragen aan de linker ringvinger maar hier ook kan de traditie verbroken worden. Je kan de ringen splitsen, verlovingsring op de rechter ringvinger en de trouwring aan de linker ringvinger of omgekeerd. Zoals je opmerkt, veel mogelijkheden.
Onze conclusie is: volg je eigen gevoel!

Veelgestelde vragen

Aan welke hand moet je je trouwring dragen?
Aan welke hand je je trouwring draagt, kies je – wat ons betreft – helemaal zelf! Ben je toch benieuwd naar de traditie die hiermee gepaard gaat? Veel hangt af van religie. In België dragen koppels die katholiek zijn, hun trouwring meestal links. In een protestants huwelijk wordt de trouwring doorgaans rechts gedragen. Maar er zijn ook verschillen per regio. Zo dragen katholieke bruidsparen hun ringen in Vlaams-Brabant en Antwerpen gewoonlijk aan de rechterhand, de rest van Vlaanderen links. Ben je moslim? Binnen de islam, zo stelt de koran, wordt de trouwring aan de rechterhand gedragen. Meer en meer koppels verkiezen echter om de tradities op hun eigen manier in te vullen. Zij dragen hun trouwring links, om uiteenlopende redenen die veelal persoonlijk zijn.
Aan welke hand draag je je trouwring als man of vrouw?
Wanneer men zich de vraag stelt aan welke hand je de trouwring moet dragen moeten de meeste mensen zich het antwoord schuldig blijven. Vroeger werd het antwoord hier vaak voor in religieuze kring gevonden, toch is het zo dat hier steeds minder rekening wordt met gehouden en mensen vandaag liever hun trouwring dragen aan de hand die ze het meeste comfortabel vinden. Men kiest meestal bewust voor hun niet-dominante hand omdat de ring dan langer mooi blijft of omdat de ring hierbij niet ‘in de weg’ zit.  Het linkerhand is hierdoor het vaakst gekozen.  Wat vooral telt is het symbool van verbondenheid dat in jullie trouwringen vervat zit.
Draag je een trouwring links of rechts?
Of je je trouwring nu links of rechts draagt, kies je helemaal zelf. Waarom in Vlaanderen de meeste mensen hun trouwring links dragen? Dat heeft niet alleen met traditie te maken, maar heeft ook een emotionele symboliek: links is de kant van het hart. Daarnaast is je trouwring links dragen ook gewoon praktisch. Zo hoef je je nooit ongemakkelijk te voelen wanneer iemand je een stevige handdruk geeft. Draag jij je trouwring toch liever rechts? Dat kan natuurlijk ook!

Ook interessant

Robijn (14)
Tips & tricks

Wat is een memoirering of alliance-ring? Symboliek troef!

In een memoirering staat elke steen voor een bijzonder moment dat je koestert. Zo draag je je belangrijkste herinneringen dicht bij je. Lees er alles over.

Lees meer
Robijn (13)
Tips & tricks

Wat is een solitaire ring? Eenvoud siert!

Wat is een solitaire ring? Eenvoud siert!

Lees meer
Untitled Design (18)
Tips & tricks

Verlovingsring voor mannen kopen? Ontdek de trends!

Verlovingsringen voor mannen zijn helemaal in. Er ook een kopen voor jouw toekomstige echtgenoot? Laat je inspireren door de allernieuwste trends.

Lees meer