Trouwringen, symbool van eeuwige liefde, loyaliteit en solidariteit, hebben wereldwijd een eeuwenlange traditie. Met hun unieke ringen laten getrouwde stellen zien dat ze bij elkaar horen – voor altijd. De wederzijdse aanpassing van de trouwringen is daarom een ​​van de meest waardevolle en onvergetelijke momenten van de bruiloft. Maar aan welke hand draag je de trouwring?

Op de vraag welke hand je de trouwring draagt, is er geen universeel antwoord. Sommige mensen dragen zowel de trouwring als de verlovingsring aan de linkerhand, anderen aan de rechterkant en sommige zelfs aan een ketting. Het antwoord hangt sterk af van de oorsprong en cultuur van het bruidspaar en hun persoonlijke voorkeuren. Wat eerder opvalt is dat de bevolking van de provincies, oost/west-vlaanderen en Limburg de trouwring links dragen en de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant eerder rechts.

Maar waarom dragen we liever de trouwring in België aan de linkerkant?

Links dichter bij het hart.                                                                                                                                                                            -> In België, en in veel zuidelijke landen en vooral in de VS, wordt de trouwring al eeuwen aan de linkerhand gedragen. Deze traditie gaat terug tot de Grieken, Egyptenaren en Romeinen. Deze waren van mening dat een zogenaamde liefdesader, de “vena amoris”, van de linkerhand rechtstreeks naar het hart leidt. Dus de trouwring als een teken van liefde zou nog dichter bij het hart en zijn symboliek nog sterker zijn.

-> In protest tegen de kerkelijke macht en als een nadruk op hun geloof, beslisten de protestanten dan niet om de trouwringen zoals eerder op de rechterhand te dragen, maar nu aan de linkerhand en dus om zich tegen het bestaande te verzetten. Dit heeft de overhand gehad en bestaat daarom tot vandaag.

-> Men geeft anderen steeds een hand met het rechterhand. Als je links draagt krijg je nooit een ongemakkelijk gevoel bij het ontvangen van een stevige handdruk.      

Onze conclusie is: Of het nu rechts of links is, wat telt is het unieke moment van de bruiloft en de speciale liefde van twee mensen, wat wordt gesymboliseerd door de trouwringen.

Wat met de verlovingsring? Deze wordt bij de verloving gedragen aan de linkerhand.  Tradioneel wordt een verlovingsring en trouwring bij elkaar gedragen aan de linker ringvinger maar hier ook kan de traditie verbroken worden. Je kan de ringen splitsen, verlovingsring op de rechter ringvinger en de trouwring aan de linker ringvinger of omgekeerd. Zoals je opmerkt, veel mogelijkheden.

Onze conclusie is: volg je eigen gevoel!