• Persoonlijke begeleiding
  • Duurzame materialen
  • Uniek en op maat
Tips & tricks

Wat is een solitaire ring? Eenvoud siert!

Als je je geliefde wilt verrassen met een verlovingsring, dan ontdek je al snel dat er heel wat verschillende soorten verlovingsringen bestaan. Veel mensen kiezen voor een solitaire ring, omdat het ontwerp tijdloos is. Of een solitair ook past bij jullie smaak? Ontdek het meteen.

Solitair: de klassieke verlovingsring

Een solitair is een ring met één steen, precies in het midden. Het is al eeuwenlang de klassieke verlovingsring waarmee mannen de vrouw van hun leven ten huwelijk vragen. De meeste solitaire ringen hebben een rondgeslepen steen (briljant), maar ook andere slijpvormen zijn erg in trek.

Robijn (15)

De steen steelt de show!

Veel eenvoudiger dan een solitair wordt een verlovingsring niet. Alle aandacht gaat immers naar de centrale steen. Maar precies daarom laat je je het best adviseren door een expert. De ene diamant is namelijk de andere niet. De kwaliteit (en dus ook de prijs) van diamant hangt af van de vier C’s

  • kleur (‘colour’)
  • zuiverheid (‘clarity’)
  • slijpvorm (‘cut’) 
  • karaat (‘carat’)

Een diamant is zeker geen verplichting in een solitaire ring. Maar ook met andere edelstenen (bijvoorbeeld een robijn, smaragd of saffier) let je het best op de vier C’s. Onze adviseurs vertellen je er graag meer over! 

Welke zetting kies jij?

Als je eenmaal weet wat voor steen je wilt, moet je de zetting nog kiezen. Die bepaalt hoe de steen aan (of in) de ring wordt bevestigd. Voor solitaire ringen zijn dit de populairste zettingen:

1. Klauwzetting of griffenzetting

Drie, vier, vijf of zes klemmetjes (griffen) houden de steen op zijn plaats. Een klauwzetting doet de steen prachtig schitteren, omdat deze zetting veel lichtinval toelaat.

Robijn (16)

2. Kathedraalzetting

De kathedraalzetting is ongetwijfeld de meest indrukwekkende zetting voor een solitaire ring. De steen torent zo hoog mogelijk boven de ring uit, zodat hij het licht optimaal reflecteert.

Robijn (19)

3. Kastzetting 

Met een kastzetting houdt een fijne rand van edelmetaal de steen extra veilig op zijn plek.

Robijn (17)

4. Tension-ring

Door een tension-zetting lijkt het alsof de steen op zijn plaats wordt gehouden onder druk, in plaats van door een klauw of omkasting.

Robijn (18)

Solitaire verlovingsring kopen met certificaat

Met een certificaat van een erkend instituut weet je wat je koopt. Diamanten  verlovingsringen. (vanaf 0.30ct) die je bij DE BRUYLOFT vindt, hebben een diamantcertificaat van GIA, HRD of IGI. Vraag er gerust naar in onze showroom!

Ook interessant

Close Up Photo Of Handsome Young Man Is Kissing His Beloved Cute In Picture Id1038632728
Tips & tricks

Verlovingsring met gekleurde diamant? Ga ervoor!

Wat maakt een verlovingsring met een gekleurde diamant nu precies zo bijzonder? Lees snel meer.

Lees meer
Robijn (63)
Tips & tricks

Wat is een briljant? Ontdek het verschil met diamant

Lees meer
Hands Of A Just Married Couple With The Wedding Rings Picture Id1215684502
Tips & tricks

Met originele trouwringen blijft unieke liefde eeuwig schitteren

Op zoek naar originele trouwringen om eindelijk ‘ja’ te zeggen tegen elkaar? Ontdek hoe DE BRUYLOFT jullie trouwringen uniek maakt.

Lees meer