• Persoonlijke begeleiding
  • Duurzame materialen
  • Uniek en op maat
Tips & tricks

Een trouwring aan je hand: een traditie met een lange geschiedenis

Een trouwring aan je hand is al duizenden jaren het ultieme symbool van verbondenheid tussen geliefden. De oudste trouwringen die ooit werden teruggevonden, zijn zelfs meer dan drieduizend jaar oud. Benieuwd naar de geschiedenis achter deze mooie traditie? We zetten de belangrijkste weetjes chronologisch voor je op een rij!    

Egyptische trouwringen

Zo’n drieduizend jaar geleden gaven Egyptische koppels elkaar de allereerste trouwringen. Die waren soms gemaakt van goud of zilver en werden al dan niet versierd met edelstenen, maar de Egyptenaren gebruikten voor hun ringen net zo goed goedkope, natuurlijke materialen zoals leer, bot, ivoor en hennep.

Grieken en Romeinen

Ook de oude Grieken en Romeinen wisselden trouwringen uit om hun liefde voor hun partner te bezegelen. Ze schoven de ring bij voorkeur om de linkerringvinger, omdat ze geloofden dat daar een speciale ader liep – de vena amoris of ader van de liefde – die rechtstreeks naar het hart zou leiden. De vena amoris bestaat niet echt, zo weten we nu, maar toch dragen veel koppels vandaag met dat idee hun trouwring links.

10b2f3d11b3ec9d9116c5a8b7aef44e5

Middeleeuwen

Ergens in de twaalfde eeuw besloot de paus dat bruidegoms hun bruid voortaan een trouwring moesten geven gemaakt van goud, zilver of – jawel – ijzer. De ring mocht niet met edelstenen versierd zijn, tenzij het bruidspaar tot de adel of burgerlijke elite behoorde. In dat geval waren robijnen bijzonder populair, omdat hun rode kleur het hart symboliseerde. Maar ook diamanten trouwringen waren in de middeleeuwen al heel gegeerd onder bruiden. Niet alleen omwille van de extreme hardheid van diamant, maar zeker ook omdat Maria van Bourgondië in 1477 een trouwring met een diamant cadeau kreeg van Maximiliaan van Oostenrijk.

Borgo

20ste eeuw

In onze streken droegen mannen meestal geen trouwring, tot de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Veel soldaten kozen er toen voor om toch een trouwring te dragen, als aandenken aan hun geliefde. Vanaf dan zette de traditie zich verder. Tegenwoordig dragen de meeste mannen een ring die bij de trouwring van hun bruid past, maar zogenaamde duotrouwringen zijn zeker niet de enige optie meer. Veel koppels laten hun trouwringen volledig personaliseren

Binnenkort ook een trouwring aan jóúw hand?

Zijn jullie nog op zoek naar de perfecte trouwringen? DE BRUYLOFT adviseert je met veel plezier. Maak meteen een afspraak voor een vrijblijvend gesprek in onze showroom. Tot binnenkort!

Lees ook: Aan welk hand draag je de trouwring?

Bekijk onze collectie trouwringen

Veelgestelde vragen

Draag je een trouwring links of rechts?
Of je je trouwring nu links of rechts draagt, kies je helemaal zelf. Waarom in Vlaanderen de meeste mensen hun trouwring links dragen? Dat heeft niet alleen met traditie te maken, maar heeft ook een emotionele symboliek: links is de kant van het hart. Daarnaast is je trouwring links dragen ook gewoon praktisch. Zo hoef je je nooit ongemakkelijk te voelen wanneer iemand je een stevige handdruk geeft. Draag jij je trouwring toch liever rechts? Dat kan natuurlijk ook!
Hoe lang op voorhand dienen wij onze trouwringen te bestellen?
De normale besteltijd voor trouwringen duurt een 3 tal weken, al kan het in extreme gevallen ook op enkele dagen. Toch raden we aan dit vooral jezelf niet aan te doen en minstens 3 maanden op voorhand langs te komen. We merken we dat heel wat van onze klanten 6 maanden tot soms zelfs een jaar op voorhand langskomen voor hun trouwringen te kiezen, dit omdat een huwelijksfeest ook nog andere voorbereidingen vraagt. Indien u tijdig bent langs geweest is er nog tijd om de ringen te komen bekijken en te passen. Is er toch nog wat niet in orde? Dan kan dit nog voor dé dag worden aangepast.
Kan er later nog een gravure bij?
Zo goed als elke ring bij De Bruyloft is voorzien om jou persoonlijke boodschap te dragen. Heb je hier niet meteen voor gekozen, dan is het op een later tijdstip steeds mogelijk om de ring alsnog van een inscriptie te voorzien. Wil je je ring toch laten graveren, maar nog plaats voorzien om later aan te vullen (vb. kindernamen toe te voegen)? Geef dit dan aan bij de aankoop, zo kan er nog een plekje vrij gelaten worden.

Ook interessant

Close Up Photo Of Handsome Young Man Is Kissing His Beloved Cute In Picture Id1038632728
Tips & tricks

Verlovingsring met gekleurde diamant? Ga ervoor!

Wat maakt een verlovingsring met een gekleurde diamant nu precies zo bijzonder? Lees snel meer.

Lees meer
Robijn (63)
Tips & tricks

Wat is een briljant? Ontdek het verschil met diamant

Lees meer
Hands Of A Just Married Couple With The Wedding Rings Picture Id1215684502
Tips & tricks

Met originele trouwringen blijft unieke liefde eeuwig schitteren

Op zoek naar originele trouwringen om eindelijk ‘ja’ te zeggen tegen elkaar? Ontdek hoe DE BRUYLOFT jullie trouwringen uniek maakt.

Lees meer