Legeringen 2018-04-27T14:39:48+00:00

Goud, palladium en platina

Legering, wat is dat?

Legering en fijngehalte

Een legering ontstaat door het samensmelten van twee of meer metalen. Bij het produceren van sieraden zijn dat meestal platina (Pt), goud (AU), palladium (PD), zilver (AG) en koper (CU) in hun zuiverste vorm. Deze basismetalen worden in een vastgelegde procedure in een zekere verhouding tot elkaar gesmolten onder grote hitte.

Onze productie werkt met het Best-Class principe. De eerste stap is dat meer dan 30 edelmetalen in het bedrijf zelf worden gesmolten en vervolgens tot goudstaven gegoten.

Zij produceren legeringen in de kleuren geel, wit, grijs, rose, rood en groen. Al naargelang de onderlinge verhouding van de basismetalen kunnen verschillende kleurschakeringen gemengd worden. Enkele van deze legeringen zijn door ons als patent aangemeld.
Het gehalte beschrijft het aandeel van het edelste metaal in het sieraad. Het wordt in duizendstel aangegeven. 18 kt. goud is 750/- fijn, d.w.z. 750 delen van 1000 zijn fijngoud. Rose- of roodgoud legeringen krijgen hun kleur door bijmenging van koper. Voor witgoud gebruikt Acredo het waardevolle palladium.

De betovering van goud

De schoonheid van goud fascineert de mensheid al eeuwenlang. Reeds 4000 jaar voor Christus werd er in Oosteuropa goud verwerkt. Naast rituele voorwerpen werden munten uit goud gemaakt en natuurlijk sinds alle tijden sieraden.

De oorsprong van het woord “goud” ligt in het Indogermaanse “ghel”, het woord voor geel of glanzend. Het latijnse woord voor goud is aurum, vandaar dat het chemische element AU heet.

De oorspronkelijke kleur van goud is een warme gele tint. Door het mengen en smelten met zilver en koper kan er een variatie in kleur bereikt worden.

Goud komt voor in primaire voorkomen, nog met gesteente vast verbonden, of in secundaire vindplaatsen zoals b.v. rivieren. Met maschines of door het moeizame goudwassen wordt het kostbare goud gewonnen. De vindplaatsen liggen nu in Zuidafrika, Rusland, Noord- en Zuidamerika en in Australische gebieden.

Klassiek geelgoud

Het klassieke geelgoud heeft een warme en edele uitstraling omdat het zeer dichtbij de oorspronkelijke goudkleur ligt.

De geelgouden legering ontstaat door het bijmengen en smelten van koper en zilver in ongeveer gelijke verhoudingen. Bij acredo kunt u beschikken over geelgoud 750/- ( 18 kt.) geelgoud 585/- ( 14 kt.) en bij trouwringen bovendien over geelgoud 916 (22 kt)

Hoe meer goudaandelen in de legering verwerkt zijn, des te intensiever wordt de geelgouden tint.

Modern palladium witgoud

Witgoud kan op verschillende manieren worden gelegeerd. Daardoor ontstaan grote verschillen in kleur en prijs.

Bij acredo nemen wij uitsluitend het kwalitatief hoogwaardige en waardevolle palladium witgoud. Daardoor verkrijgen wij een natuurlijke wit-grijze tint.

In tegenstelling hiertoe ziet men bij mangan-witgoud een gelige tint en een neiging tot verkleuringen.

Door het rhodineren stralen de sieraden van witgoud niet alleen in helder wit, maar krijgen bovendien nog een beschermend laagje.

Witgoud bij acredo is verkrijgbaar in 585/- ( 14 kt) en 750/- ( 18 kt).

Romantisch roségoud

Wordt er voor de legering een hoger aandeel koper gesmolten, dan ontstaat roségoud.

Sieraden gemaakt van roségoud hebben een romantische, warme uitstraling. De combinatie samen met witte edelmetalen wordt de laatste tijd graag gekozen.

Het tere roségoud is vaak heel flatteus bij de huidskleur van Europese vrouwen.

U kunt de sieraden van uw dromen configureren in roségoud 585 (14 kt) of roségoud 750 ( 18 kt) of in combinatie met witgoud. Veel plezier!

Xtravragant rood goud

Roodgoud doet denken aan vuur. Het is extravagant en moedig.

Evenals roségoud komt het prima tot gelding in combinatie met witte edelmetalen en zet zo een markant accent.

Roodgoud heeft een hoog kopergehalte en wordt daardoor hard.
Bij DE BRUYLOFT kunt u roodgoud 585 ( 14 kt) en roodgoud 750 ( 18 kt) bestellen.

Palladium is een edelmetaal uit de platina groep

Het teken voor het chemische element is PD. Het is pas sinds het begin van de 18e eeuw bekend en wordt voornamelijk gevonden in Australie, Noord en Zuidamerkia, Rusland en in Ethiopie. Palladium wordt net als goud of platina aan de beurs gehandeld.

Palladium is bij DE BRUYLOFT in twee fijngehaltes verkrijgbaar. Palladium 585 is donkergrijs, palladium 950 wordt tot de witte legeringen gerekend. De zilver glanzende kleur van palladium is kleurbestendig. Daardoor is palladium een echt alternatie voor wit goud.

Platina is pure emotie

Wie eenmaal een platina ring in handen heeft gehouden zal dit nooit meer vergeten. Platina is niet alleen zeldzaam zuiver maar ook zwaarder in gewicht.

Een verdere eigenschap van platina is zijn taaiheid. De sporen die het dagelijks dragen bij iedere ring achterlaat, veroorzaken geen slijtage van het edelmetaal maar verschuiving.

Wij bieden u platina in de legeringen Pt 600 en Pt 950, Pt river. Deze 3 legeringen zijn steees anti-allergisch.

De zuiverste legering van allen – PlatinaGoud

PlatinaGoud is beschikbaar in 97,3% edelmetaal, daarvan zijn 950 aandelen platina. Dit is de zuiverste legering die tot nu toe op de wereldmarkt te koop is.PlatinaGoud (PTAU) is fascinerend in zijn samenstelling en kan bijzonder goed verwerkt worden. De hardheid volgens Vickers is voor eenkleurige trouwringen 270 HV en voor meerkleurige 240 HV. Gegoten meten wij een hardheid van 170 HV,Het allergierisico ligt bijzonder laag door de zuiverheid van het edelmetaal. Er worden geen legeringsmetalen zoals b.v. kobalt genomen; kobalt heeft een hoog allergisch risico. PlatinaGoud is superwit van kleur. Edelstenen en vooral diamanten stralen prachtig, gezet in dit edelmetaal.

De rhodinering

Rhodium (RH) is een zilverwit en hard metaal dat in 1803 werd ontdekt. Het wordt vooral gevonden in Zuid-Afrika, Canada en Siberie.
Rhodineren wil zeggen, het sieraad krijgt een dun laagje rhodium in een galvanisch bad met behulp van elektrische stroom.

De rhodinering zorgt voor een stralend voorkomen, en dat niet alleen, het laagje rhodium beschermt ook het sieraad tegen verkleuringen.

De rhodinering wordt genomen voor sieraden en verlovings- en trouwringen in witgoud.