• Persoonlijke begeleiding
  • Duurzame materialen
  • Uniek en op maat
Tips & tricks

Ontdek de ideale slijpvorm voor jouw diamanten ring

Een diamant kan heel wat verschillende slijpvormen hebben, die onder meer de schittering van de steen beïnvloeden. Benieuwd naar de ideale slijpvorm voor jóúw diamanten verlovingsring? Ontdek hier enkele van de meestgekozen slijpvormen. 

7 slijpvormen voor diamant

Je merkt het meteen: er is zoveel keuze in slijpvormen dat je vast wel iets vindt dat precies bij jouw stijl (en die van je verloofde) past.

Robijn (2)

  1. Briljant: een ronde slijpvorm met 57 facetten die een uitzonderlijke schittering teweegbrengen. Een briljantgeslepen diamant is tijdloos.
  2. Ovaal: een ovaal geslepen diamant heeft 56 facetten, maar doet qua schittering zeker niet onder voor de briljant. Door de ovale vorm zien slanke damesvingers er nog fijner uit. Bovendien lijkt een ovale steen optisch groter dan een briljant met hetzelfde aantal karaat.
  3. Princess: een vierkante slijpvorm die zijn naam niet gestolen heeft. Deze slijpvorm met 76 facetten werd bedacht in de jaren tachtig, maar is vandaag nog altijd populair bij bruiden die houden van een traditionele stijl met toch een moderne toets.
  4. Cushion: de afgeronde versie van de princess. De bijzondere hoeken en grote facetten doen de diamant fenomenaal fonkelen. Deze slijpvorm geeft de kleuren van diamant en andere gekleurde edelstenen optimaal weer.
  5. Emerald: niet toevallig betekent ‘emerald’ ook smaragd in het Engels. Deze rechthoekige slijpvorm wordt namelijk vaak gekozen om de prachtige kleur van smaragd (en andere gekleurde edelstenen) adembenemend te maken. Voor diamanten is het de ideale slijpvorm om de schittering én de zuiverheid van de steen in de verf te zetten.
  6. Markies: deze slijpvorm met 58 facetten lijkt op een ovaal, maar heeft twee spitse uiteinden. Een markiesgeslepen diamant verslankt de vingers. De vorm doet sommigen denken aan de glimlach van de bruid wanneer ze volmondig ‘ja’ zegt.
  7. Hart: de ultieme slijpvorm voor de meest romantische bruidjes.

Slijpvorm is maar één van de 4 C’s

De ene slijpvorm (cut) is niet noodzakelijk duurder dan de andere, maar het beïnvloedt wel de overige drie C’s van de diamant: colour, clarity en carat. Denk bijvoorbeeld aan hoe een ovaal geslepen steen enerzijds wel groter oogt dan een ronde steen met hetzelfde aantal karaat, maar anderzijds ook gemakkelijker wat geelachtig uitslaat.  

Robijn (3)

Laat je gratis adviseren door een expert

Wil je het meeste halen uit jouw budget voor een diamanten verlovingsring? DE BRUYLOFT staat voor je klaar! Onze experten bepalen samen met jou de ideale slijpvorm én helpen je aan een diamant die daarnaast maximaal scoort op het gebied van karaat, kleur en zuiverheid

Maak meteen een afspraak

Ook interessant

Close Up Photo Of Handsome Young Man Is Kissing His Beloved Cute In Picture Id1038632728
Tips & tricks

Verlovingsring met gekleurde diamant? Ga ervoor!

Wat maakt een verlovingsring met een gekleurde diamant nu precies zo bijzonder? Lees snel meer.

Lees meer
Robijn (63)
Tips & tricks

Wat is een briljant? Ontdek het verschil met diamant

Lees meer
Hands Of A Just Married Couple With The Wedding Rings Picture Id1215684502
Tips & tricks

Met originele trouwringen blijft unieke liefde eeuwig schitteren

Op zoek naar originele trouwringen om eindelijk ‘ja’ te zeggen tegen elkaar? Ontdek hoe DE BRUYLOFT jullie trouwringen uniek maakt.

Lees meer