Robijnen ring: wat bepaalt de waarde van de steen?
Rood is de kleur van liefde en passie. Een verlovingsring met een rode steen is dan ook gegarandeerd een schot in de roos. Denk jij eraan om zo’n ring voor je partner te kopen? We vertellen je meer over de robijn en z’n waarde.
Wat is een robijn?
Robijn is een variant van korund – een mineraal dat in z’n zuiverste vorm kleurloos is. Door de aanwezigheid van chroom krijgt de edelsteen z’n opvallende rode kleur. De hoeveelheid chroom bepaalt de roodtint van robijn. Deze prachtige rode edelstenen zijn op elk werelddeel terug te vinden, maar vooral Thailand, Cambodja en Myanmar staan bekend als dé vindplaatsen van enkele bekende robijnen.
Met een hardheid van 9 op de Mohs-schaal (1 tot 10) is robijn bijna even sterk als diamant. Je mag er dus zeker van zijn dat je sieraad tegen een stootje kan en dat het dagelijks dragen geen probleem vormt.
Een bron van liefde en helende eigenschappen
Dankzij z’n rode kleur wordt robijn vooral geassocieerd met liefde en hartstocht.
Daarnaast zou de edelsteen ook specifieke positieve eigenschappen voor je gezondheid hebben. Denk aan een betere concentratie, bloedsomloop en productie van rode bloedcellen.
Hoeveel is een robijn waard?
Robijn is na diamant de zeldzaamste en duurste edelsteen. De waarde van robijn wordt bepaald op basis van de vier c’s. Color – de kleur
De roodtint van robijn varieert van licht tot donker. Hoe intenser de kleur van de edelsteen, hoe hoger de waarde. Pigeon Blood-robijnen hebben ’s werelds mooiste en kostbaarste roodtint.
Carat – het karaatgewicht
Robijnen met een karaatgewicht van één karaat zijn zeer zeldzaam. Toch is het karaat van de edelsteen niet allesbepalend. Zo kan een kleinere steen met een diepere kleur meer waard zijn dan een grotere robijn met een minder intense tint.
Clarity – de zuiverheid
Inclusies zijn vlekjes in de edelsteen die ontstaan onder invloed van mineralen. In bepaalde gevallen belemmeren ze de helderheid van de robijn, veroorzaken ze breuken en verminderen ze de waarde. Maar in andere gevallen kunnen de waarde ook stevig verhogen. Kruisende inclusies (ook naalden genoemd) creëren een stereffect. Dit asterisme is het best te zien als de steen in een cabochon-vorm (bol) is geslepen.
Cut – de slijpkwaliteit
Ruwe robijn is enorm duur. Tijdens het slijpen wordt het karaatgewicht zoveel mogelijk behouden. Veelvoorkomende slijpvormen zijn ovaal, cabochon (rond) en cushion (vierkant met afgeronde hoeken).
Tot over je oren verliefd op robijn? Maak vandaag nog een afspraak en kom langs in onze winkel in Lokeren. Samen vinden we de perfecte verlovings- of trouwringen.